fbpx

Werking van een waterontharder

Een waterontharder kan werken op een aantal manieren:

  • Waterontharder op basis van ionenuitwisseling
  • Waterontharder op basis van omgekeerde osmose
  • Waterontharder op basis van elektromagnetisme

Onze DNT waterontharders werken op basis van ionenuitwisseling. Deze manier wordt gezien als de meest efficiënte manier en is ook nog eens een goedkope en snelle manier van water ontharden.

Je zult denken: Waarom zijn er dan andere manieren van water ontharden als deze én duurder én minder efficiënt zijn? Het antwoord is simpel: Ontharden op basis van bijvoorbeeld omgekeerde osmose zorgt ervoor dat ook zouten, mineralen en andere verontreinigingen uit het water gefilterd worden. Met elektormagnetisme gebeurd er zo weinig dat het niet meetbaar is.

Ontharden op basis van ionenuitwisseling:

Een waterontharder bestaat in het geval van ionenuitwisseling uit een cilinder met daarin harskorrels. Door middel van deze hars worden calcium- en magnesiumionen in het water uitgewisseld voor natriumionen.

Zodra deze harskorrels verzadigd zijn, wordt de harscilinder schoongespoeld. Dit noemen ze ook wel regeneren of regeneratieproces van een waterontharder. Dit gebeurt door middel van zout welke is toegevoegd in het reservoir van de ontharder.

Dit zout in combinatie met water spoelt kalk en magnesium van de hars. Dit ‘afvalwater’ wordt vervolgens via het rioolstelsel afgevoerd. Na dit regenereren werkt de hars weer als nieuw. Het voordeel van deze harskorrels is dat het niet aan slijtage onderhevig is, waardoor het extreem lang meegaat als in tientallen jaren.

Ontharden

Copyright © 2023 DNT - Waterontharders powered by DNT Internetservice.

cycounter?www.mooieprijs